Mulţumită penuriei de forţă de muncă din Occident, nepalezii care muncesc în străinătate trimit sume record acasă. Banii lor contribuie cu 30% la economie. Dar cifrele ascund o dramă. La fel ca în cazul srilankezilor şi pakistanezilor, notează Ziarul Financiar.
Nepal, Sri Lanka şi Pakistan sunt economii din Asia extrem de dependente de remiterile muncitorilor migranţi. Aceştia reprezintă unii dintre cei mai mari câştigători individuali de valută. În aceste ţări, investiţiile străine directe sunt considerabil mai reduse decât fondurile trimise de muncitorii migranţi celor de acasă.
Dar nepalezii, srilankezii şi pakistanezii sunt forţaţi să plece peste graniţe în căutare de muncă din cauza crizelor economice cu care se confruntă ţările lor.
În cazul Nepalului, veniturile din remiteri au crescut cu 21,2% în ultimul an fiscal, relevă datele băncii centrale a ţării citate de Kathmandupost.com. Creşterea din anul anterior se ridicase la 4,8%. Numărul muncitorilor nepalezi care au primit aprobare pentru a munci peste graniţe a atins 774.976 în ultimul an fiscal. Remiterile reprezintă o sursă vitală de valută pentru economia ţării, însă deşi acestea au scos multe gospodării din sărăcie, mulţi muncitori migranţi mor peste graniţe în circumstanţe misterioase, notează Deutsche Welle.
Remiterile reprezintă acum 25% din PIB-ul ţării după ce un război civil sângeros, nesiguranţa politică şi cutremure devastatoare au forţat milioane de nepalezi să caute oportunităţi peste graniţe.
„Remiterile menţin economia pe linia de plutire de multă vreme. În pofida conflictului şi instabilităţii politice, acestea sunt motivul pentru care veniturile guvernului cresc, iar băncile au un nivel ridicat de lichiditate“, arată Chandan Sapkota, economist la Nepal Economic Forum.
În cazul Sri Lanka, remiterile muncitorilor din străinătate au crescut cu 93%, la 541 milioane de dolari în iulie 2023 în termeni anuali, potrivit datelor băncii centrale citate de economynext.com.
Volume mari de remiteri au fost direcţionate către canale oficiale în condiţiile în care cursul de schimb oficial al ţării şi-a pierdut credibilitatea din cauza injecţiilor de lichiditate realizate pentru a fixa dobânzile la rate artificial de scăzute.
Sri Lanka este lovită de crize monetare frecvente şi de penurii de valută. Ţara apelează frecvent la FMI. După ce moneda ţării s-a prăbuşit, distrugând salariile reale şi locurile de muncă, zeci de mii de sri lankezi au plecat peste graniţe în căutare de oportunităţi.
Datele Biroului de ocupare a forţei de muncă arată că 226.000 de sri lankezi s-au înregistrat oficial pentru joburi în străinătate până la finalul lunii august, totalul pe acest an fiind aşteptat să depăşească 300.000. Totuşi, numărul celor care pleacă în străinătate în căutarea unui loc de muncă ca reacţie la condiţiile sociale intolerabile este mult mai mare pentru că sute de mii nu se înregistrează la birou.
În cazul Pakistanului, remiterile celor care muncesc peste graniţe au scăzut la 27 miliarde de dolari în anul fiscal 2023, faţă de 31,1 miliarde $ cu un an în urmă, relevă datele băncii centrale a ţării citate de Aljazeera.com.
Datele Băncii Mondiale arată că Pakistanul s-a situat pe locul şase în topul ţărilor care beneficiază de remiteri la nivel mondial în 2022.
Scăderea remiterilor reprezintă o nouă lovitură pentru economia pakistaneză care are în faţă cea mai dramatică criză de la câştigarea independenţei de Marea Britanie în 1947. Ani de mismanagement, criza mondială de energie şi inundaţii severe au afectat puternic economia ţării, rezultând într-o serie de măsuri economice stricte impuse de FMI.
Inflaţia anuală a ajuns la 38% în mai, cea mai ridicată din Asia.